Indicatori Biochimici – Albuminele

Albuminele :

  • sunt proteine fabricate de ficat
  • scad în bolile de ficat severe – ciroză- , dar şi în boli de rinichi cu pierdere de proteine
  • scăderea lor contribuie la apariţia ascitei şi edemelor

Albumina este o proteină din sânge produsă de ficat care reprezintă aproximativ 60% din proteinele plasmei sangvine. Toate celelalte proteine sunt denumite sub numele comun de globuline. Albumina este esenţială pentru menţinerea presiunii osmotice necesară distribuţiei normale a lichidelor corpului între ţesuturi şi vase.

Albumina

Origine hepatică,

55 – 65 % proteine totale,

Timp de înjumătăţire: 15-18 zile

Valoare Normală : 3,4 – 5,6 g/dl

Totuşi acestea diferă în funcţie de laborator.

De aceea verificaţi pe buletinul de analiză care sunt limitele scrise de laborator (valoarea minimă şi valoarea maximă)

Concentraţia albuminei în sânge creşte în următoarele situaţii:

  • hemoconcentraţie
  • deshidratare

Concentraţia albuminei în sânge scade în următoarele situaţii:

  • sarcină
  • hiperhidratare
  • arsuri severe
  • imobilizare prelungită

Boli gastrointestinale:

  • malnutriţie
  • malabsorbţie
  • enteropatii cu pierdere de proteine
  • boala Crohn
  • colită ulcerativă
  • boala Whipple

Boli hepatice:

  • hepatită
  • ciroză
  • insuficienţă hepatică

Boli renale:

  • sindrom nefrotic
  • glomerulonefrita cronică

Cancer

 

Albumina serica

Albumina este o proteină non-glicozilată sintetizată de celulele parenchimului hepatic la o rată de 14g/zi.

Reprezintă cel mai important component proteic din plasmă, lichid cefalo-rahidian şi urină. În plasmă, albumina este responsabilă în principal de menţinerea presiunii oncotice; de asemenea este implicată în transportul diverşilor compuşi (acizi graşi liberi, bilirubină, hormoni, ioni de metale).

Albumina serică are un timp de înjumătăţire de 18-20 zile; această perioadă este scurtată în condiţiile unui catabolism crescut: infecţii severe, hemoragii, intervenţii chirurgicale, pierderi proteice la nivel renal, gastrointestinal şi cutanat. Din acest motiv, albumina este considerată un reactant de fază acută negativ (scade ca răspuns la procesele infecţioase şi inflamatorii acute).

Albumina constituie un indicator global al stării de nutriţie a organismului, în special la persoanele vârstnice cu diverse afecţiuni cronice. S-a constatat astfel că la persoanele vârstnice spitalizate, hipoalbuminemia reprezintă un factor de risc independent în ceea ce priveşte mortalitatea.

Nivelele de albumină sub 2.0-2.5 g/dL asociate sindroamelor nefrotice, cirozei hepatice sau enteropatiilor cu pierderi de proteine pot cauza edeme.

Recomandări pentru determinarea albuminei serice:

  • evaluarea statusului nutriţional;
  • sindroame edematoase;
  • afecţiuni renale asociate cu proteinurie;
  • ciroză hepatică;
  • boli cronice consumptive.
  • Repausul prelungit la pat poate determina scăderi ale albuminei serice